İstanbulluluk bilincine katkı sağlamak ve İstanbul’da edebiyat ve sanat sohbetlerini yaşatmak amacıyla başlattığımız “Kültür İstanbul Buluşmaları – Babil Kitaplığı Söyleşileri” serisinin ocak ayı konuğu gazeteci, yazar ve edebiyatçı Doğan Hızlan oldu. 25 Ocak Cumartesi günü İstanbul Kitapçısı Eminönü şubesinde gerçekleşen “Doğan Hızlan’ın Gözünden İstanbul” başlıklı ücretsiz söyleşide, Hızlan’dan 80 yılın üzerindeki İstanbul macerasının bir bölümünü; gördüğü, okuduğu ve yaşadığı İstanbul’u dinledik.
İBB Kültür AŞ yayınlarından çıkan “Benim İstanbul’um” adlı kitabında “İstanbul denince aklıma ilk önce semtler gelir. Çünkü İstanbul’da yaptığım şeyler hep o semtlerle ilgilidir. Alışkanlıklarım semtlerine göredir. Her semtte ayrı bir müdavimliğim vardır bir nevi. Pastaneler, lokantalar, sinemalar, kitapçılar hatta mefruşatçılar bile buna dâhildir” ifadelerine yer veren Hızlan, Ahmet Bozkurt’un moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide, dinleyicileri kendi İstanbul’unda nostaljik bir yolculuğa çıkardı. Dinleyiciler, tarihin en büyük kültür kartelasını bünyesinde barındıran İstanbul’u, şehrin her anlamda değişimine tanıklık etmiş bir kültür insanından can kulağıyla dinlediler.
Dönemin edebiyat sohbetlerinden çay ve kurabiye seanslarına, tercih ettiği mekânlardan sıklıkla vakit geçirdiği yayınevlerine ve plak dükkânlarına kadar eski İstanbul hatıralarını yeniden canlandıran Hızlan, şehrin bir dönemini İstanbullulara âdeta yeniden yaşattı. Her yönüyle İstanbul beyefendiliğini ve kültürünü yansıtan Hızlan’ın edebiyatımızın değerli isimleriyle yaşadığı anılar da yüzlerde tatlı bir tebessüm bıraktı.
Söyleşide aynı zamanda, farklı kültürleri içinde barındıran ve medeniyetlere kucak açmış bir şehir olan İstanbul’un kozmopolit yapısı ve teknolojinin gelişimiyle yaşanan kültürel değişim de geçmiş ve günümüz ekseninde ele alındı. Hızlan, söyleşi sonunda kitaplarını da imzaladı.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.